Inkoon vierassatamaan kiinnittyy kesällä monia pitkänmatkan vieraita.

Me käymme rannalla kuuntelemassa heidän tarinoitaan.

Kausi alkaa ja päättyy Inkoossa

Jere Erkkilä © Benjamin Lundin
Viisi viikkoa merillä. Jere Erkkilä on rantautunut Inkoon satamaan kunnon kesäseikkailun jälkeen.

Aivan loistava paikka. Näin kuvailee purjehtija Jere Erkkilä Inkoon satamaan, jonne hän nyt kiinnittyy oltuaan viisi viikkoa merellä. Hänellä oli mukanaan reissussa hattu, kaksi koiraa ja saunateltta.

Päivettynyt ja hymyilevä Jere Erkkilä kävelee aurinkohattu vinossa Veeruskan rungolla. Veeruska on ollut hänen kotinsa yli kuukauden ajan.

Erkkilä laski veneen vesille Inkoossa kesäkuun alussa. Monien meriseikkailujen jälkeen nyt on aika palata maalle. Erkkilä kertoo, että hänellä on tapana lähteä vesille kesän alussa, purjehtia muutama viikko intensiivisesti ja sitten nostaa vene, kun arki kutsuu.

– Venettä on turha jättää seisomaan mihinkään.

Hän osti Veeruskan kaksikymmentä vuotta sitten, kun Erkkilä opetteli purjehtimaan vaimonsa kanssa.

– Olimme ajatelleet vaihtaa sen uudempaan veneeseen, mutta tällä on osoittautunut olevan monia hyviä puolia. Vene mahtuu mataliinkin paikkoihin, ja kajuutta on yllättävän suuri ottaen huomioon veneen koon, vain 28 jalkaa.

"Oikea lottovoitto"

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Veeruska vierailee Inkoossa. Erkkilä kertoo, että vene laminoitiin Tähtelässä jo 80-luvulla. Se on kuitenkin harvinaisen hyvässä kunnossa takana olevista vuosista huolimatta.

– Veneissä ja kesämökeissä pätee sama, niissä on aina jotain tekemistä, Erkkilä sanoo vaatimattomasti.

Hänellä oli vaimo mukana merillä kaksi viikkoa viiden viikon reissusta. Kun vaimo palasi töihin, Erkkilä jäi risteilemään saarien ja luotojen väliin Ava- ja Osmo-koiran kanssa.

– Ne ovat molemmat sekarotuisia, ja adoptoin ne Hesyn (Helsingin eläinsuojeluyhdistys) kautta. Niille on ollut oikea lottovoitto päästä tutkimaan saaristoa ja olla ulkona periaatteessa vuorokauden ympäri viiden viikon ajan.

Luontoelämyksiä

Inkoon saaristossa on monia paikkoja, jotka soveltuvat hyvin luontoelämyksiin nelijalkaisten seurassa.

– Elisaaren tammimetsät ovat aivan mahtavia, sanoo Erkkilä.

Kaksijalkaisille purjehtijoille taas Inkoon vierassatama on täydellinen paikka kiinnittyä ja hankkia elintarvikkeita.

– Tässä on kauppoja ja ravintoloita lähellä. Lisäksi teillä näköjään on Alko täällä, en tiennytkään sitä. Nyt pääsee tankkaamaan myös viinivaraston!

Vain yksi asia puuttuu, hän sanoo:

– Sauna. Täällä on hienot suihkutilat, mutta ei saunaa. Sellainen taas löytyy saaristosta Jakobshamnista, jossa on myös hieno vierassatama.

Ratkaisu ongelmaan

Saunaintoilijana Erkkilällä on kuitenkin ratkaisu ongelmaan: saunateltta.

– Ihmiset ihmettelevät ja nauravat nähdessään sen. Saunateltan kanssa ei tarvitse ikinä miettiä, missä voi peseytyä, vaan sen voi tehdä luonnossa. Lisäksi se on helppo taitella kasaan ja tuoda tänne sisälle.

Hän taputtaa jalallaan yhtä Veeruskan penkeistä.

Teltan rakentaminen ja lämmittäminen vie noin 20 minuuttia, ja enimmillään meitä on ollut viisi ihmistä siellä.

Arkipäivän mukavuudet odottavat nyt kotona Espoossa Jere Erkkilää. Muisto tästä kesäseikkailusta valaisee kuitenkin monta pimeää iltaa, kunnes on taas aika laskea vene merille Inkoossa.

Teksti & kuva Benjamin Lundin